Yajna, ognjeni obred, je eden najstarejših in najmočnejših obredov. Ogenj je edini element, ki se zmeraj dviga in vse, kar pride v stik z njim, je prečiščeno.
Zato v ta ogenj, ki predstavlja usta Boga, lahko darujete vse, kar želite, da se prečisti, transformira in prenovi.
Yajna je omenjena v Bhagavat Giti, Shreemad Bhagavatamu, Sri Vishnu Sahasranamu in v vseh pomembnejših hindujskih spisih.

Zakaj in kako nam lahko yajna pomaga?

V trenutnem življenju na dušo vsakega bitja vplivajo posledice preteklih dejanj “karme”. Zaradi karme se duša seli iz telesa v telo, v ciklu samsare – smrt in ponovno rojstvo. Yajna s svojim delovanjem med drugim tudi spreminja karmične posledice tega življenja in s tem tudi potencial naslednjega življenja.

Yajna se lahko nameni vzpostavljanju ravnotežja v naravi, predvsem ko se negativne sile in energije zelo nakopičijo. Zaradi rušenja eko sistema na planetu Zemlja, narava, kot odgovor na človeško delovanje, vrača udarec. Posledice so tudi naravne katastrofe, ki jih lahko močno ublažimo s pomočjo tega starodavnega vedskega obreda.
Yajna čisti atmosfero, zemljo, reke, morja, planine, gozdove, naravne bogastva, rastline in živalski svet.
Yajna pomaga pri uravnovešenju osnovnih elementov v človeškem telesu. Ko so ti elementi uravnoteženi, bolezni izginejo, saj je bolezen pravzaprav neusklajenost v atomski strukturi notranjih organov, tkiv, žil, kosti…

Yajna se pogosto izvaja pred pomembnimi dogodki. Pred gradnjo doma, pred vselitvijo, poroko, rojstvom otroka, za prednike, za službo, posel, ali pri lajšanju negativnih astroloških konstelacij.
Največji blagoslov yajne pa je duhovna rast na poti pravičnosti in uresničenja najvišjega cilja našega življenja, je neposredno darovanje božanskemu zaradi ljubezni same.
V Bhakti Margi organiziramo različne yajne za posamezna božanstva in namene.

PREBERITE VEČ:

Obredi