Diwali je eden največjih ali celo največji hindujski praznik, ki se zdaj praznuje po vsem svetu. Velja za hindujsko novo leto. Praznovanje na različnih koncih Indije obeležuje različne dogodke, povsod pa simbolizira zmago svetlobe nad temo, dobrega nad zlim, znanja nad nevednostjo.
Uvod v Diwali predstavlja Dhanteras. Na ta dan popolnoma očistimo in pomijemo domove in templje, jih okrasimo, še posebej glavni vhod, in osvetlimo z oljnimi svetilkami (diyas), svečami, lučkami, tla se okrasijo z rangoli vzorci. Ženske si roke okrasijo s kano. Na ta dan se časti tudi Dhanvantari, Bog Ayurvede, ki je prinesel to znanje, da bi človeštvu pomagal zmanjšati trpljenje zaradi bolezni. Zvečer, ko se prižge svetilke, se naredi Lakshmi puja. Poje se bhajane in daruje tradicionalne sladice.
Diwali je čas živih barv, lučk in okusne hrane. Gosti se Lakshmi, Boginja obilja in blaginje. Luči in sveče naj bi pomagale Lakshmi najti pot v domove ljudi, da prinese blaginjo in uspeh v prihajajočem letu.
Diwali je tudi praznovanje zmage dobrega nad zlim. V severnem delu Indije se praznuje vrnitev Rame in Site v mesto Ayodhya po zmagi nad demonskim kraljem Ravano, kjer so jih ljudje pričakali s svetilkami in se je z njimi vrnilo dobro, pravičnost, znanje, obilje..
Ta festival, ki je paša za oči in dušo se zdaj praznuje tudi zunaj meja Indije. Hindujci osvetlijo kraje, kjer prebivajo, se zberejo v templjih, darujejo božanstvom in skupaj uživajo v blagoslovljenem vzdušju in dobri hrani.