Na zahodu darshan ni ravno najpogostejša beseda. Živi, skrita v duhovnih knjigah, mimogrede jo omeni učitelj joge ali se znajde na vaši poti, da se ob njo spotaknete. Toda v Indiji in za hindujce po vsem svetu je to iskani del duhovnega življenja. Kljub temu ima darshan več koristi, kot si sploh lahko predstavljamo. Potopite se globlje v temo in odkrijte njeno lepoto in pomen ter kako pridobiti ta izjemno redek blagoslov od Mojstra, ki je spoznal Boga.

 

 

V najbolj dobesednem prevodu darshan pomeni ‘božanski pogled’. Je praksa opazovanja ali biti v navzočnosti božanstva v templju, svetnika ali popolnoma uresničenega Mojstra. Vzajemna izkušnja, je trenutek videnja in tega, da te Božansko vidi. Duhovni iskalci se pogosto odpravijo na dolga romanja k svetim znamenitostim, obiščejo svetnike ali guruje ali si prizadevajo za blagoslov določenega božanstva v templju.

 

Kaj je darshan?

Pogosto velja za obliko čaščenja in je priložnost za duhovni napredek in izpolnitev. Medtem ko številne oblike tradicionalnega hindujskega čaščenja vključujejo čantanje dolgih manter, izvajanje različnih obredov, posebnih meditacij in še več – darshan od častilca zahteva zelo malo. Pravzaprav je dovolj, da na sveto bitje gledamo s spoštovanjem.

Ni nujno, da razumemo blagoslove, ki jih prejemamo. Pravzaprav to ni mogoče. Prejeti ta blagoslov in milost od Božanskega je nedoumljivo in posledično to vsaka oseba doživlja drugače.

Kako se občuti?

Niti dva darshana nista enaka. Vsak je edinstven in sveti trenutek med vami in Božanskim. Nekateri doživijo notranjo preobrazbo, drugi najdejo občutek ozdravitve, spet tretji občutijo izjemen občutek ljubezni in sprejetosti. Včasih sploh ne čutijo ničesar. Vsak posameznik doživi nekaj drugega in prejme nekaj drugega, povsem njemu lastnega.

Ne glede na individualno izkušnjo, ena stvar ostaja stalnica pri vsakem darshanu – to je deljenje Ljubezni. Božanstvo, svetnik ali guru, ki ga daje, vas zasipa z brezpogojno Božansko Ljubeznijo.

Kaj se zgodi med darshanom?

O tem lahko razmišljate na dva načina – kaj se dogaja zunaj in kaj se dogaja znotraj. Navzven se morda ne zdi veliko. V hindujski tradiciji je priklanjanje, ko se približujete božanstvu, svetniku ali duhovnemu učitelju, običajno kot izraz spoštovanja do njih. Z vizualnim stikom z njimi vidijo bhakto in bhakta prejme bežen vpogled v samo božanskost.

Paramahamsa Vishwananda, Mojster s popolnim spoznanjem, ki redno daje darshan tistim, ki ga iščejo, pravi o notranji izkušnji: ‘Ko pridete na darshan in ko v tistem trenutku pogledam vašo dušo, vidim vaš jaz, vaš pravi jaz. In kar vidim, je lepota tega, kar nosite v sebi. To je tisto, kar želim, da vidite in to je tisto, kar želim, da sami spoznate.’ Paramahamsa Vishwananda pogosto pravi, da med darshanom čisti prah in umazanijo z ogledala naše duše, da lahko vedno bolj odsevamo Božjo svetlobo.

Kako lahko prejmete darshan?

Darshan je odprt za vse in vsakogar. Vabljeni vsi, ne glede na vero ali tradicijo. Vsakdo, ki išče ta blagoslov, ga lahko najde v hindujskem templju ali celo v zasebnosti svojega doma prek podobe ali murtija (fizičnega utelešenja božanskega). Svetniki in guruji imajo pogosto različne darshane. Paramahamsa Vishwananda vam ga na primer prinese prek spletnega blagoslova.

Navzven se morda ne zdi veliko. Ko so vsi na spletu, vas bo Paramahamsa Vishwananda morda prosil, da čantate mantro ‘sri vittala giridhari parabrahmane namaha’, medtem ko si On vzame trenutek in pogleda vsako prisotno osebo. Pri tem vizualizira vsako osebo v Božanski zavesti.

Ko konča z ogledom vseh, vas bo prosil, da nekaj minut meditirate in si Ga predstavljate v svojem tretjem očesu. Po tem boste odprli oči in gledali v Njegove oči. Takrat se zgodi darshan – trenutek, ko vidite in ste videni, trenutek, ko vas prelije brezpogojna Božanska Ljubezen.

Pošljete e-pošto na darshan@bhaktimarga.si, če imate več vprašanj.