Pogozdovanje in OMC Cerje

Cerje
Lokvica 35
5291 Miren · View Map
Bhakti Marga Slovenija
Donacije

Opis

“Vsak od nas bi moral posaditi 10 dreves, da pomagamo Materi Zemlji.”
PARAMAHAMSA VISHWANANDA, Satsang 2019

Zakaj so drevesa tako pomembna za okolje?
Drevesa pomagajo čistiti zrak, ki ga dihamo, prečiščujejo vodo, ki jo pijemo in zagotavljajo življenjsko okolje za več kot 80% vseh kopenskih živih bitij na svetu. Drevesa absorbirajo škodljivi ogljikov dioksid in so ključna sestavina v 25% vseh zdravil.

ZRAK
Drevesa so kot sesalniki našega planeta. Vpijajo škodljive snovi kot so ogljikov dioksid, dušikove okside in sproščajo čist kisik, ki ga potrebujemo za dihanje. Iz zraka očistijo delce, kot so dim in prah. Krčenje gozdov in povečana poraba goriv prispevajo k segrevanju ozračja. Zdrava in močna drevesa zmanjšujejo učinke podnebnih sprememb.

VODA
Drevesa imajo ključno vlogo pri zajemanju deževnice. Kondenziranje kapljic na njihovih listih učinkuje kot žetev vode iz oblakov. Njihov obsežni koreninski sistem je filter, ki preprečuje erozijo bregov in s tem pomaga tlom, da se nasitijo z vodo. Po podatkih Združenja za hrano in kmetijstvo pri Združenih Narodih odraslo zimzeleno drevo v enem letu zajame več kot 15.000 litrov vode.

“ONA NE PRIČAKUJE NIČESAR. MATI ZEMLJA NI KOT OBIČAJNA MATI, KI TUDI VZAME. MATI ZEMLJA VEDNO SAMO DAJE. DAJE IN NITI NE PRIČAKUJE NIČESAR NITI NE JEMLJE. KAR PA JO ŽALOSTI JE, KAKO SE MI LJUDJE VEDEMO DO NJE.”

PARAMAHAMSA VISHWANANDA